algemene beschouwingen


algemene beschouwingen 1.0

(politiek en bestuur)

debat tussen leden van de Tweede Kamer of de Eerste Kamer en de regering over de rijksbegroting en de hoofdlijnen van het te voeren beleid
Het debat in de Tweede Kamer vindt traditioneel plaats kort na de presentatie van de rijksbegroting op Prinsjesdag (derde dinsdag van september). De Eerste Kamer houdt de algemene beschouwingen meestal in de vierde week van oktober.

Algemene voorbeelden


In een Amersfoorts restaurant leggen Blase en Ockels uit dat ze meer dan genoeg hebben van "de ongeïnspireerde Haagse politiek". Want er wordt veel te lang gepraat. "Lubbers heeft bij de algemene beschouwingen vijf uur lang staan antwoorden", zegt Ockels hoofdschuddend. "Moet die man nooit plassen?"

NRC,

PvdA-fractievoorzitter Wallage had het gisteren in zijn bijdrage tijdens de algemene beschouwingen over een samenleving die in een aantal opzichten "de weg een beetje kwijt is" en daarom graag "democratisch leiderschap" zou willen zien.

NRC,

algemene beschouwingen 2.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

debat in een gemeenteraad over de beleidsplannen en begroting van het college van burgemeester en wethouders

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Een en ander kwam aan orde tijdens de beantwoording van de algemene beschouwingen op de gemeentelijke begroting voor 1994. Het CDA vroeg daarin wethouder A. Oegema opnieuw naar een geactualiseerde lokaliteitennota. Oegema deelde mee dat er een 'aanmerkelijke uitbreiding' van de museumruimte in het gebouw komt. Tevens wordt gedacht aan een aanpassing van de museumtuin.

Meppeler Courant,